Szülőknek

Kedves Szülők!

A környezeti nevelést, a környezetért felelős életvitel kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a mostani óvodáskorú gyerekeken is múlik, hogy sikerül-e a jövőben kialakítani egy élhetőbb világot. Az óvodás korosztály fogékonysága és nyitottsága lehetővé teszi, hogy a gyerekek már kiskorukban megtanuljanak odafigyelni az őket körülvevő világra, és felismerjék saját szerepüket az élővilág- és a környezet értékeinek védelmében. A környezettudatos szemlélet elsajátításában azonban a szülőknek is nagy felelőssége van, a környezeti nevelésnek ugyanis lényeges eleme az óvodán kívüli, otthoni közös foglalkozás is.

 

Az oktatási intézmények tanterveinek is része a környezeti nevelés, így a pedagógusok munkáját nagymértékben elősegíti, ha a gyerekek otthon is gyakorolhatják az elsajátított ismereteket. Ráadásul egy szülőnek is hasznos, ha gyermeke már egészen kicsi korában megtanulja, hogy miért hasznos a szelektív hulladékgyűjtés, vagy hogyan bánjon takarékosan az energiával.

Az Európalánta Egyesület programja ezért a szülőknek is szeretne segítséget nyújtani abban, hogy a gyerekek számára otthon is a mindennapok részévé váljon a környezeti kultúra, a fenntarthatóság és az energiatakarékosság. A honlapon található mesekönyvek és foglalkoztató füzetek Mimó és Csipek történetén keresztül mutatják be a gyerekeknek a környezet védelmének alapjait, az új ismeretek játékos gyakorlásához pedig Önök is hasznos tanácsokat találhatnak a Környezeti nevelés otthon menüpont alatt.

 

 

Egy környezeti nevelést segítő csomagot is összeállítottunk a szülők és a pedagógusok számára. A Bábos Ládikóban található mesekönyvek, bábok, társasjátékok és feladatlapok játékos módszerekkel közvetítik a fenntarthatóság üzenetét, a módszertani DVD pedig környezetvédelemmel kapcsolatos játékokat tartalmaz, természetes és újrahasznos kézműves tárgyak elkészítéséhez nyújt segítséget (a DVD tartalma a fenti linkre kattintva letölthető!).