Hallgasd meg az erdő titkait!

Az erdő tele van különböző hangokkal: énekelnek a madarak, ciripelneka szöcskék, susog a fák lombja. A hangok nagyon sokfélek, ezt tapasztalhatod meg itt a hallás állomáson is. A hangláda segítségével kipróbálhatod, milyen sok különböző hangon koppanhat a fa.

 

Tudtad?

  • A denevérek a hang kibocsátásának idejére megsiketülnek, mert az ultrahang kibocsátását velőtrázó sikolyként élnék meg.
  • A kis sünök halk csipogással jeleznek az anyjuknak.
  • A hím fekete rigó már februárban hangos énekszóval kijelöli territóriumát.
  • A hím zöld lombszöcske "hegedűszólója" csábítja el a nöstényeket.

 

 

Gyere és ismerd meg az állatokat és neszüket!

 

Közönséges denevér

A denevér éjjel aktív és társas lény. Kedveli a nyílt, ritkás erdőket, de szívesen él lakott területen is. Nyári szállásul régi épületek padlásait választja, ritkábban üreges fákat, mesterséges fészekodúkat. Barlangokban telel át: rendszeresen előfordul, hogy 200 kilométernél nagyobb távot megtesz azért, hogy megfelelő barlangot találjon. Nyáron későn kezd vadászni. Röpte egyenes vonalú, nyugodt. Rovarokkal táplálkozik, amelyeket magas frekvenciájú, echolokációs hangok segítségével fog meg. Táplálékszerző útján a közönséges denevér akár 15 kilométerre is elbarangolhat a pihenőhelyétől. Táplálékát röptében fogja és fogyasztja el. (Forrás: Wikipédia)

 

 

Keleti sün

Legsajátosabb bélyege a módosult szőrszálakból kialakuló tüskeborítás, amely a legtöbb ragadozóval szemben védelmet biztosít a sünnek. A felnőtt egyedek tüskeruhája hozzávetőlegesen 12-15 ezer tüskéből áll. Az ellenséggel szembeni védelmet fokozza, hogy a sün erős bőrizomzata segítségével szinte gömb alakúra képes magát összehúzni. A nappalt többnyire fészkében tölti, csak a szürkület beálltával indul tápláléki keresni. A sünt a zsákmánykeresésben elsősorban kifinomult szaglása segíti, legfontosabb táplálékállatai a földigiliszták, csigák és rovarok. (Forrás: www.arpi.theater.hu)

Nézz meg róla egy videót!

 

 

Fekete rigó

Csőre sárga, szeme fekete, lábai barnák. A hím fekete, a tojó barnás színű, a fiatalok az első vedlésig pettyezett mintájúak. Kiváló énekes, csak nappal énekel, de nagyvárosokban a megvilágítás hatására éjszaka is lehet hallani a hangját. Bogarakat és azok lárváit, pattanókat, cserebogarakat, lószúnyogokat és gilisztákat zsákmányolnak, de nagyon szeretik a gyümölcsöket is. Egy részük állandó, más részük a Földközi-tenger nagy szigetein és Olaszországban tölti a telet. (Forrás: Wikipédia)

Hallgasd meg jellegzetes énekét!

 

Zöld lombszöcske

Kedvelt élőhelyei a bokrok és a fák, de a magas, kórós gyomvegetáció is. Hatalmas termetű, fűzöld színű rovar, jellegzetesen hosszú és vékony csápokkal, erős ugrólábakkal. A homlokától a szárnya hátsó végéig 6 centiméteresre is megnő. Testének különlegessége, hogy hallószerve a mellső lábán található. A zöld színükkel kitűnően álcázott rovarokat gyakran csak hosszan tartó, hangos énekük árulja el, ezt a hímek elülső szárnyaik egymáshoz dörzsölésével idézik elő. (Forrás: Wikipédia)

Hallgasd meg a ciripelését!

 

További állomások

A képek forrása: Közönséges denevér, Keleti sün, Fekete rigó, Zöld lombszöcske