Lesd meg, mi rejtőzik a faágak között!

Légy résen, amikor az erdőt járod, hiszen a fák lombkoronája sok érdekes állatot rejt. És nem csak madarakat, sovarokat, de emlősöket is! A látás állomásán mi is elrejtettünk néhány állatot, amiket az ott található távcső segítségével meg is tudsz keresni.

 

Tudtad?

  • A fakopáncs jellegzetes kopogásával a fa kérge alatt megbújó lárvákat keresi.
  • A zöld küllő nem fél a méhektől és olykor a kaptárjukat is feldúlja?
  • A szajkó kitűnően utánozza más madarak "énekét" is?
  • A kelempájsz madár valójában a mókus!

Gyere és lesd meg a lombok között rejtőzőket!

 

Nagy Fakopáncs

A Nagy Fakopáncs az északi féltekén – Észak-Amerika kivételével - több helyen is fellehető. Ügyesen kúszik a fa függőleges törzsén és erős csőrével lyukakat váj a fa kérgébe, élelmet keresve. A melegebb hónapok alatt rovarokkal és azok lárváival táplálkozik. Erős csőrével több üreget ejt a fa kérgén, és a felbukkanó zsákmányt ragacsos nyelvével ejti csapdába. Hideg időszakban diókkal és bogyókkal táplálkozik, de a madáretetőket is felkeresi faggyúért és diókért. Erős csőreivel képes feltörni a dió kemény héját, és a fenyőtobozt is szét tudja bontani. (Forrás: www.haziallat.hu)

Nézd meg videón, hogy keres élelmet!

Ha többet szeretnél megtudni a Nagy Fakopáncsról, még több információt találsz itt és itt.

 

Zöld Küllő

Kedveli a nagy erdőket és távol tartja magát az emberektől. Tollazata a hátán zöldes-sárgás, hasa és begye világos. A tojó fekete bajszáról ismerhető fel. Hangja messze csengő, éles, csökkenő hangmagasságú kacagás. Röpte surrogó, erősen hullámvonalas. Erdei madár, de élelmét a réteken gyűjti. Ez főként hangyákból és más rovarokból tevődik össze, de táplálkozik magvakkal és gyümölcsökkel is. Arra is volt már többször példa, hogy méhkaptárt dúlt szét. (Forrás: www.termeszetbolond.hu)

Nézz meg egy videót a Zöld Küllőről!

Még több érdekesség itt és itt.

 

Kék Cinke

A kék cinege, sokszor becézően kékcinke apró termetű, közismert és közkedvelt madárfaj, az európai régió egyetlen sárga-kék cinegefaja. A színpompás kis madár nevét kék fejtetőjéről és kékes szárny- és farokvégéről kapta. Állandó madár, telente kényszerűségből magvakat fogyaszt; ilyenkor rendszeresen felkeresi a madáretetőket, akár más madárfajok társaságában is. Énekhangja vidám trilla, egyébként sokféle hangadása közül a legismertebb a „tszí-tszí-tszí-tszit”. (Forrás: Wikipédia)

Nézd meg videón, és hallgasd meg a hangját!

 

Szajkó

Közismert népies neve: mátyásmadár vagy mátyásszajkó, egyes vidékeken mátyás, illetve matyimadár. Feketés szárnyán a széles fehér folton kívül szembetűnő bélyeg a fekete vonalas égszínkék szárnytükör. A szép fedőtollak gyakran díszítik a vadászok kalapját is. Hangja messze hangzó, éles „sksék”. Kitűnő hangutánzó, élethűen utánozza az egerészölyv nyávogás-szerű kiáltását, a holló mély korrogását, a varjak károgását és a fácánkakas kakatolását is. Nemcsak más madarak hangját, hanem például a szekérnyikorgást, a kutyaugatást is híven utánozza („szajkózza”). (Forrás: Wikipédia)

Nézd meg videón!

Még több érdekesség a Szajkóról itt és itt.

Tüzesfejű Királyka

Magyarországon rendszeres fészkelő, de vonuláskor nagyobb létszámban jelenik meg. Pókokkal, levéltetvekkel, poloskákkal és kabócalárvákkal táplálkozik, amit az olyan vékony ágakon keresgél, amelyek a többi madár súlyát már nem bírják el. Lucfenyők ágaira a tojó mohából és pókhálóból építi fészkét, melynek elkészítése 2–3 hétig is eltart. Mivel nagyon apró madár, ezért érzékenyebb a hidegre és a fészeknek melegnek és esővédettnek kell lennie. (Forrás: Wikipédia)

Nézd meg videón, és hallgasd meg a hangját!

Még több érdekességet itt és itt találsz.

 

Vörös Mókus

Az európai mókust, közönséges erdeimókust vagy vörös mókust a népi nyelvben nevezik cibókának, evetnek vagy kelempájsz madárnak is. Hasi oldala mindig világos; a színváltozatok előfordulása az élőhelytől függ. Lombos erdőkben és városi parkokban, ahol a tűlevelűek aránya kicsi, a vörösesbarna típus az uralkodó, míg a fenyőerdőkben szinte kizárólag csak feketés- vagy sötétbarna példányok találhatók. A tapintószőrök hosszúak és érzékenyek; a mókusnak ezenkívül még a mellső mancsán, hasán és faroktövénél is vannak érzékeny tapintó szőrszálai. A farok az ágak közti ugráláskor és mászáskor egyensúlyozásra, éjjel „takaróként” szolgál; a farokmozgás tükrözi a mókus hangulatát. A látása nagyon fejlett; mivel a mókus elsősorban faágak között mozog, nagy látótérrel rendelkezik, színlátása is fejlett. Kiáltása: „csukk, csukk”. (Forrás: Wikipédia)

Nézd meg videón, milyen ügyesen mozog a fákon!

További érdekességeket a vörös mókusról itt találsz.

További állomások


A képek forrása: Nagy fakopáncs, Zöld küllő, Kék cinke, Szajkó, Tüzesfejű királyka, Vörös mókus