Szippantsd be az erdő illatait!

 

Minden tavasszal és nyáron érezzük a virágok, bokrok, fák bódító illatát. Ám ősszel is felfedezhetünk igazi illat különlegességeket, hiszen az avarnak vagy a gombáknak is sajátos illatuk van. A szaglás állomásán egy párosítós játék segítségével a terület jellemző növényeit ismerhetitek meg.

Tudtad?

  • A kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás népi megfigyelés szerint?
  • A méhek akár 700 különféle illatot is képesek megkülönböztetni?
  • A bodzafa ágából könnyen készíthetünk sípot, furulyát?
  • Óvatosan a kecskerágó termésével, mert az mérgező!
  • A turbolya a francia konyha által használt "fines herbes" egyike.

 

 

 

Ismerd meg a környék növényvilágát!

 

Kökény

A kökény Európában és azon belül Magyarországon is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés (tulajdonképpen tövises) cserje a szilva egyik rokona. Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. (Érdekes népi megfigyelés: A kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás.) (Forrás: Wikipédia)

 

Fekete bodza

Bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete. A bodzafa könnyen megmunkálható, de manapság nem használják, és régen is csak bizonyos speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka, hogy az ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. Ezt a szivacsos részt eltávolítva egyszerű, üreges botot kapunk, ami számos tárgy (bodzasíp, furulya, bodzapuska) készítéséhez kiváló. Virágjából bodzaszörpöt készítenek, sokak kedvenc csemegéje pedig a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. (Forrás: Wikipédia)

 

 

Csíkos kecskerágó

A közönséges kecskerágó csaknem egész Európában előfordul. Ősszel pirosló, sötét rózsaszín tok termésekkel megrakott bokrai igen mutatósak. Ez a cserjeféle lombhullató, 1 - 7 méter magas cserje vagy kis fa, széles, boltozatos koronával. Ágai sűrűn helyezkednek el egymás fölött, terpedten szétállnak, kérgük szürkés- vagy vörösbarna. Vigyázat: a termése mérgező! (Forrás: Wikipédia)

 

 

Galagonya

A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény, jótékony hatását a 19-20. század során igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. Levelei szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga. Termése almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik, a mag héja nagyon kemény. (Forrás: Wikipédia)

 

 

Fehér fagyöngy

Félélősködő, örökzöld növény. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa. Termése ragadós álbogyó. Érdekesség: a fagyöngy nevéhez köthető a "lépre csal" kifejezés. A növény szétfőzött bogyóit a magoktól megtisztítják s a masszához növényi olajat öntenek. A kocsonyás, ragadós masszába mártják a 15–25 cm hosszú lépvesszőket, amelyeket bokrokra, napraforgó-kóróra, karóra, lecsonkolt fiatal fa vékony ágaira tűznek fel. Így fognak énekesmadarakat, rigóféléket. (Forrás: www.mek.oszk.hu)

Zamatos turbolya

A turbolya magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. (Forrás: Wikipédia)

 

 

További állomások

 

A képek forrása: Kökény, Fekete bodza, Csíkos kecskerágó, Galagonya, Fehér fagyöngy, Zamatos turbolya