A talaj élővilágának a védelme

   

Tudod, mi rejtőzik a talpunk alatt? Kupacs sünitől megtudhatod milyen fontos a talaj a földi élethez, ugyanis a növények innen veszik fel a tápanyagukat és a vizet, valamint sok baktérium, gomba és állat élőhelye is egyben. Az interaktív talajszelvényen látható, hogy mekkora különbség van a tiszta és a szennyezett talaj között!

Tudtad?

  • A Dél-Amerika trópusi erdeiben élő levélvágó vagy levélnyíró hangyák saját maguk tenyésztik a táplálékukat, egy bizonyos gombafajt. Náluk nincs egyenjogúság, ugyanis a dolgozók mind nőstények. Valamint hangya-poliszokban élnek: 21-22 méteres hangyabolyt építenek, amelyet több százezer hangyának az élettere.
  • A cserebogár vagy a vakond születésének a helyszíne a föld alatt van.
  • Ha a földigiliszta elveszti teste egyik végét, akkor az a rész újra kinő, de sohasem lesz belőle két giliszta! Ha azonban pontosan közepén vágjuk ketté, akkor az állat elpusztul.
  • A növényi gyökerek számára nagyon fontos a talaj minősége, mert a termelékenységet a talajban található szerves anyagok (humusz) mennyisége és minősége befolyásolja. Bizonyos virágok esetében a talaj minősége megmutatkozik a virág színében is.

Gyere és ismerd meg a talaj lakóit!

Százlábúak

A százlábúak szelvényezett testű, ízeltlábú ragadozók, amelyek szinte az egész világon előfordulnak. Jótékonynak is tekinthetjük őket, mivel megakadályozzák a kerti kártevők elszaporodását. Hosszuk maximum 30 cm, fajtól függően 15-101 pár lábbal. Éjjel aktívak, rovarokkal, férgekkel, meztelen csigákkal táplálkoznak.

 

Ezerlábúak

Hosszúkás, maximum 30 cm hosszú, szelvényezett testű ízeltlábúak. A százlábúakkal szemben, amelyek esetében egy szelvényhez egy pár láb tartozik, az ezerlábúaknál egy szelvényen 2 pár láb nő. Szerves törmeléket hasznosító élőlények.

 

 

Pajor

A pajor a cserebogár lárvája, jellemzően piszkosfehér színű, hátsó része felé sötétedik és vastagszik. Lábai a test elején, a barna fej közelében vannak. A fiatal lárvák humuszevők, az idősebbek polifág gyökérkártevők. A cserebogár teljes átalakulással, 3-4 év alatt fejlődik ki.

 

Közönséges vakond

Föld alatti járatban élő, rovarevő, gilisztaevő emlős. Nagy kedvence a cserebogár pajor. A vakondtúrások jelzik vadászterületét, ugyanis a járatban felgyülemlett földtől annak a felszínre történő kilökésével szabadul meg, így keletkezik a vakondtúrás. Fő érzéke a szaglása, szemei mákszemnyi kis fekete gombok, füle nincs, de hallása rendkívül érzékeny.

További állomások

Az ökoszisztéma
A vízi élővilág védelme
A levegő védelme
Barlangkaland