Az ökoszisztéma

   

Az ökoszisztéma az élőhely (pl. erdő) és az ott élő társulások (élőlények) együttese. Ezen az állomáson Cserke róka mutatja be, milyen veszélyek fenyegetik az élővilágot, és hogyan tudsz aktív részese lenne a környezet védelmének. Az interaktív faláda segít sok fontos környezetvédelmi kérdés megválaszolásában.

Tudtad?

  • A vízkészlet mennyisége a Földön állandó. Ugyan azt a vizet isszuk, mint őseink. Ha az ivóvízkészletet elszennyezzük, nem lesz „másik” helyette.
  • A természet nem ismeri a szemetet. Az ökoszisztémában minden újrahasznosul, az elhalt tovább szolgálja az élőt. Ha az ökoszisztéma egyik része elhal vagy feleslegessé válik, egy másik rész azt hasznosítja. Semmi nem vész el, csak átalakul.
  • Az erdő, azon kívül, hogy élőhelyet biztosít rengeteg állat- és növényfajnak, a föld tüdeje is. Egyetlen fa egy tonna szén-dioxidot nyel el élete során, így járulva hozzá a levegő tisztaságához.

Gyere tudj meg többet a bolygónkról

A Föld vízkészlete

A Föld vízkészletének körülbelül 97%-a sósvíz. Az édesvízkészletek jelentős hányada azonban a sarki jégsapkák és gleccserek fogságában rejtőzik, és az összes vízkészletnek csupán 0,649%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

 

Őserdő

Őserdőnek a szó eredeti értelmében az olyan erdőt nevezzük, amelyet teljesen a természet erői alakítottak ki; fejlődésébe és elmúlásába az ember sosem avatkozott be. A szónak ebben az értelmében Magyarországon egyáltalán nincs őserdő.

 

További állomások

A talaj élővilágának a védelme
A vízi élővilág védelme
A levegő védelme
Barlangkaland