A vízi élővilág védelme

   

Potyka béka és barátai elkísérnek a víz útján, a felhőktől a barlangokon, patakokon át egészen a tengerig, megmutatva annak kőrforgását. Az állomáson elhelyezett interaktív játékon ki is lehet próbálni, hogy miként szűri meg a talaj az esővizet.

Tudtad?

  • A víz az egyetlen elem a Földön, amely megtalálható a természetben mind a három (folyékony, szilárd, légnemű) halmazállapotában.
  • Egy átlagos felnőtt teste 70%-a vízből áll.
  • A meleg víz nehezebb, mint a hideg.
  • Annak ellenére, hogy a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 0,5-1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

Tudj meg többet a vízről

A víz körforgása
A víz a természetben állandó körforgásban van. A folyók, a tavak, a tengerek vize folyamatosan párolog, de párologtatnak az élőlények is. Majd a könnyű pára felemelkedik, a magasban kicsapódik, és felhőket képez. A felhőkből csapadék hull alá, ami lehet folyékony (eső) és szilárd (hó, jég) halmazállapotú. A lehullott esőcseppet egyrészt felissza a föld, másrészt hasznosítják az élőlények életműködésük során. A talajba, a mélybe szivárgott víz a felszín alatt folydogál és összegyűlik majd vízforrásokban bukkan ismét a felszínre.


Az ember és a víz
Azért fontos megfelelő mennyiségű vizet innunk, mert: a szervezetünk 70%-a víz, az agyunk 90%-a áll ebből, az izmaink 75%-a és a csontjaink 22%-a. Ezen felül az élettani folyamatokat, mint a légzés, hőszabályozás tápanyagszállítás és a mérgek elszállítása, nagyban befolyásolja.


 

Folyami rák
Ázsia nyugati részétől egész Európáig a lassú folyású folyókban, tisztavízű patakokban él. Csak éjszaka hagyja el rejtekhelyét. Kisebb állatokkal, növényi részekkel, elpusztult állatok húsával táplálkozik.

 

 

További állomások

A talaj élővilágának a védelme
Az ökoszisztéma
A levegő védelme
Barlangkaland