A levegő védelme

   

Légi barátunk, Berka bagoly mesél nekünk a levegőről, annak fontosságáról és sok érdekességgel szolgál a levegővel kapcsolatban. Az állomáson a bokrot imitáló táblán a levegővédelemmel kapcsolatos „Keresd a párját!” játék található. Az elhelyezett grafikákat a gyerekeknek a táblához erősített kötelekkel kell összepárosítani.

Tudtad?

  • A fészekrakás idejét kivéve a sarlósfecske az egész életét a levegőben tölti. Röptében alszik és a párzás is a levegőben történik. Ha úgy adódik egyszerűen kikerüli a zord időjárást, másfelé repül.
  • A fotoszintézis során a fák az emberi élethez nélkülözhetetlen oxigént termelnek
  • Ha autóval megyünk kirándulni, akkor mi ugyan csak 1 kg oxigént lélegzünk be, ám az autó káros anyag kibocsátása miatt még további 15 kg oxigénnel kell fizetnünk.
  • A köznyelvben sokszor összekeverjük a záport és a zivatart, ám a zivatar mindig villámlással is jár.
  • A felhők jégkristályokból vagy vízcseppekből állnak.

 

Tudj meg többet a levegőről!

Karbon lábnyom
Tevékenységeiddel, mint az utazás, a lakóhelyed fenntartása, a fűtés, az elektromos áramfogyasztásod, az étkezési szokásaid és még sok minden egyéb széndioxid kibocsátásához járul hozzá. A karbon lábnyom megmutatja, hogy te mennyi széndioxidot termelsz. Az Interneten található kalkulátorokkal megnézheted a saját karbon lábnyomodat.

Sarlósfecske
Élete nagy részét a levegőben tölti, táplálékát kizárólag repülő rovarok, főként kabócafélék, legyek, szúnyogok teszik ki. A leggyorsabban repülő madarak közé tartozik, naponta nagy távolságokat jár be. Rossz idő esetén az időjárási frontokat elkerülve fészkelőhelyétől nagy távolságra, akár több száz km-re elrepül, ilyenkor a fészekben lévő fiókák testhőmérséklete csökken, életfunkcióik lelassulnak, így meglepően sokáig, akár egy-két hétig képesek túlélni élelem nélkül.

További állomások

A talaj élővilágának a védelme
A vízi élővilág védelme
Ökoszisztéma
Barlangkaland