Légy az apróságok barátja!

 

A tapintás állomáson állatok szobrait helyeztük el, így élhetik ki a gyerekek az állatok tapintását anélkül, hogy a valódi példányokat megfognák. Ugye emlékeztek arra, hogy a természetben nem zavarjuk meg az állatokat?!

Tudtad?

  • A kéz és a láb ujjai mellett a nyelv és az ajkak a testnek azon részei, melyek leginkább érzékenyek a tapintási ingerekre. Ezért használják a kisbabák a tárgyak megismerésére olya gyakran a szájukat.
  • Az imádkozó sáska, vagy más néven ájtatos manó, nősténye párzás közben néha felfalja a hímet.
  • A Farkasalmalepke Natura 2000-es védett faj.
  • A hétpettyes katicabogár a biogazdaságok természetes levél- és pajzstetű irtója.

Ismerjük meg jobban az állatokat!

Imádkozó sáska
Jól felismerhető megnyúlt előtoráról és jellegzetesen meghajlított első lábairól, amelyek tüskések és igazi fogókészüléket alkotnak. Leggyakrabban zöldes vagy barnás színű. Tápláléka elsősorban rovarokból áll, de megfigyelték már, hogy bizonyos példányok kisebb gyíkokat, madárfiókákat is megtámadnak, és sikeres támadás esetén el is fogyasztják azokat. Magyarországon védett, eszmei értéke: 5000 Ft.

Fürge gyík
Bár neve különleges gyorsaságra utal, valójában a lassabb mozgású gyíkok közé tartozik. A hímek és a nőstények méretüket tekintve hasonlóak, de színezetük alapján könnyen meg lehet őket különböztetni: a hímek oldala és lábai fűzöldek, a nőstényekéi azonban világosbarnák. Október elejétől március elejéig telel valamilyen fagymentes helyen, farönkök között, lyukakban. Kora reggel előszeretettel nyalogatja a harmatot a növényekről. Táplálékát különféle ízeltlábúak képezik: pókok, lepkék, egyenesszárnyúak stb. Gyík létére kerli az erős napsütést.

Farkasalmalepke
A hímek szárnyhossza 2,6 cm, a nőstényeké valamivel nagyobb, egyébként teljesen egyformák. Teste fekete, potroha szelvényein narancssárga oldalpöttyök láthatók. Jellegzetes rajzolata és szárnyformája alapján könnyű felismerni, más hazai fajjal nem téveszthető össze. Alapszíne sárga, fekete rajzolattal, a hátulsó szárnyakon piros szegélypontokkal. A lepke a hernyó tápnövényeiről kapta nevét, mivel mindig annak közelében fordul elő. Hernyója kizárólag a farkasalmafélék leveleit fogyasztja. Magyarországon védett, eszmei értéke: 50.000 FT.

Hétpettyes katicabogár
Számos nyelvben becéző neve van, magyarul is illetik kata, katica, katóka, bödebogár, tehénke nevekkel. A faj neve onnan ered, hogy piros szárnyfedőit hét – fedőnként 3,5 – fekete petty díszíti. Feje fekete, torához hasonlóan, de mindkét testtáján látható két fehér folt. A hétpettyes katicabogár igen hasznos a mezőgazdaság számára, mivel mind lárvaként, mind kifejlett állapotban levél- és pajzstetvekkel táplálkozik. Egy lárva kifejlődése során akár 1000 tetvet is elfogyaszthat.

További állomások

Irány a természet!
Fülelj, hányféle hangot hallasz!
Lesd meg, mi rejtőzik a faágak között!
Szippantsd be az erdő illatait!