Almássy tér - I. ÁLLOMÁS – KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉS

“Az utca fasor nélkül csupán cső, amelyen csak közlekedni lehet, de fasorral övezve már sétálásra is alkalmassá válik.” (Radó Dezső)

 

Időnk jelentős részét töltjük forgalmi dugókban várakozva, miközben jelentősen hozzájárulunk a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátásához. A gépjárműforgalom részére fenntartott burkolt utak és parkolók fasoroktól, parkoktól, gyalog és kerékpáron közlekedőktől veszik el a területet.

A klímaváltozás a nagyvárosokban fokozottan érvényesül. A burkolt felületek és az épületek által elnyelt napsugárzás okozza a városi hősziget hatást, ami akár 10 °C fokkal magasabb hőmérsékletet is jelenthet a környező vidékhez képest. A nagyvárosok érzékenyebbek a villámárvizekre, mivel  a zöldfelületek hiánya, vagy elégtelen mennyisége miatt a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot nem tudják felvenni és tárolni.

Mimó és barátai megmutatják, hogyan képzelnek el egy fenntartható várost.

Ha egyre többen[1] és többször választjuk az olyan környezetbarát közlekedési módokat, mint a troli, a villamos, a kerékpár vagy a séta, a parkolóból parkok lesznek, a városi forgalomtól zsúfolt utak átadják helyüket a fasoroknak, a teraszoknak, a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak.

 

További információ:

https://www.levego.hu/kiadvanyok/a-budapesti-kozlekedes-kozterulet-hasznalatanak-problemai-es-megoldasi-lehetosegek/

https://www.levego.hu/kiadvanyok/budapesti-kozteruletek-tervezese-menedzselese-fenntartasa/