Almássy tér - III. ÁLLOMÁS – KÖRKÖRÖS TUDATOSSÁG

„A természet kegyelmét ontja bőven: A fűben, a virágban és a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná javad; De nincs oly jó, melyben ne volna vész, Ha balga módra véle visszaélsz!” (Shakespeare)

 

A körkörös gazdaságban mindenki arra törekszik, hogy minimálisra csökkentse a keletkező hulladékot. Kupacs süni és barátai bemutatják a hulladékpiramist, hasznos tanácsokat adnak a hulladék keletkezésének megelőzéshez, újrahasználatához és újrahasznosításához. Mityó macska, a kreatív újító, megmutatja, hogyan lehet új életet adni Csipek régi bakancsának.

 

A hulladékpiramis a hulladékkezelés öt lépcsős fontossági sorrendjét mutatja be.

  1. Csipek jól tudja, hogy legfontosabb a megelőzés. Mielőtt vásárolni indul, végiggondolja, mire van szüksége, bevásárló listát ír. Ha teheti, a piacon szerzi be a friss és szezonnak megfelelő élelmiszereket helyi termelőktől, amik nem csak finomak, de egészségesek is. Induláskor nem felejti otthon a bevásárlókosarát és a vászonzsákokat. Mimó mindig keresi a környezetbarát és tartós megoldásokat, kerüli a csomagolóanyagokat.
  2. Cserke róka megjavítja, átalakítja, ha elromlott valami, hogy minél tovább lehessen használni. Mityó macska szeret csereberélni, és kreatív megoldásokkal ad új életet a tárgyaknak.
  3. Kupacs süni szelektíven gyűjti a keletkezett hulladékot, hogy anyaga újrahasznosítható legyen. A konyhában keletkező növényi hulladékot pedig komposztálja, hogy értékes termőföld legyen belőle.
  4. A Rákospalotán található Fővárosi Hulladékhasznosító Műben a nem szelektíven gyűjtött szemét 60%-át egyszerűen elégetik, de legalább hasznosul: villamosenergiát és távhőt állítanak elő vele.
  5. A többit - közönséges szemétként - sajnos még ma is a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba viszik, ahol hatalmas szemétdombokat raknak belőle.

 

További információ:

https://humusz.hu/nuhu10pont

https://humusz.hu/kiadvanyok?tid_1=417&tid=All