Ferenc-hegy I.

Mimó és Csipek első Ferenc-hegyi története nemcsak összefűzi az egyes, különböző érzékekhez kapcsolódó állomásokat, hanem vezeti is a kirándulót az Érzékek ösvényén és megismerteti a Ferenc-hegy kiemelkedő természeti értékeivel.


A tanösvény állomásain olyan interaktív játéklehetőségeket rejtettünk el, amelyek könnyen megragadják a gyerekek kíváncsiságát, figyelmét. A mesében feltett kérdésekre a gyerekek a helyszínen találhatják meg a választ, egy papír, zsírkréta és a letölthető térkép segítségével pedig aktívan részt vehetnek a kalandban!

Mese

"Egyszer, egy nem is olyan messzi erdő tölgyfájának ágáról a földre röppent egy apró kismadár. Fejét forgatta, ugrott egyet vagy kettőt, de nem maradt sokáig: egy szokatlan jelenség óvatosságra intette, így felröppent és újra az ágról figyelt le felé. A szokatlan jelenség egy jókedvű kutyus, Ficak volt, aki lobogó fülekkel érkezett az erdei úton, majd megállt egy földkupac előtt és érdeklődve nézegette, amíg Mimó és Csipek megérkezik."

Töltsd le a mesét!

Térkép

Itt látható a meseösvény, amely kb. 400 méter hosszú, 20 perces sétával kényelmesen végigjárható.

A térképen nagyítóval jelöltük azokat az állatokat, melyeket a helyszínen meg is kereshetnek a gyerekek. Vigyetek magatokkal papírt és zsírkrétát is, hogy a meseösvényen meglelt ábrákat a gyerekek le is tudják satírozni a kihelyezett felületeken!

Töltsd le a térképet!

A helyszínen olvasható információk az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódok segítségével további érdekességekkel egészíthetők ki a honlapról.

 

Állomások

 

 

Érdekel a program

Amennyiben érdeklődik a program iránt, kérem keresse Szűcs Krisztina meseösvény koordinátort az alábbi e-mail címen: szucskrisztina@europalanta.hu

 

A Ferenc-hegyről

A Ferenc-hegy Budapest II. kerületében található, a Budai-hegység része. Laposan, hosszan elnyúló 265 méter maga keskeny gerinc, ami a Hármashatár-hegy csoportjába tartozik. Felszíne nummuliteszes mészkőből épült fel, felső triászi dolomit alapzatra, briozoás és budai márga is megtalálható itt. Az északi lejtője, ami a Pál-völgyre és a Zöldmáli-völgyre tekint, igen meredek, a keleti, nyugati és főleg a déli oldala azonban már lankás. Délkelet felé tágas nyergek választják el a Rókus-hegytől és a Szemlő-hegytől.


A Ferenc-hegy gerince nyugat felé a Gárdonyi Géza rétig húzódik, de a hegy elnevezése csak a Törökvész út és a Pusztaszeri út közötti részre vonatkozik. A tetőn és az északi lejtőn karsztbokor erdő található, míg a déli lejtőn kertes házak húzódnak meg. A hegy kiválóan alkalmas madármegfigyelésre: fekete rigó, kék cinke, erdei pinty, zöldike, nagy fakopáncs és tüzesfejű királyka is látható.


A hegy délnyugati végében található a Ferenc-hegyi-barlang, amit csak kutatók látogathatnak.

Hasznos információk

Megközelítés: A 11-es autóbusszal a Törökvész út felől, a Móricz Zsigmond Gimnázium megállótól a Ferenchegyi úton érjük el a parkolót. (Térkép)

A tanösvény hossza kb. 400 méter, 20 perces sétával kényelmesen végigjárható.

 

Köszönet
A tanösvény a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg. Külön köszönet az AB Concrete Designnak, az A Lex Expert Műszaki és Fordító Iroda Kft-nek, a B4 Szer Kft-nek, a Patkós Stúdiónak, Kászabó Margitnak, a MimoArt Kft-nek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek és minden önkéntes résztvevőnek.