Ferenc-hegy II.

Mimó és Csipek második meseösvénye szintén a Ferenc-hegyre csalogatja a gyerekeket. A Tükörben az élővilág c. meseösvény a Ferenc-hegy gyomrában található kacskaringós barlanggal és annak élővilágával ismerteti meg játékos formában a városlakókat.

Mimó és Csipek ezúttal egy képzeletbeli sétára hív mindenkit a föld alatti különleges alakú járatokba, melyeket a barlangászok neveztek el. Ezen a tanösvényen Mimó és Csipek mesebeli barátai kísérnek végig az állomásokon. Minden állomáson a játékok egy-egy izgalmas témát is megmutatnak nekünk.

Mese

A Ferenc hegy gyomrában egy 6500 méteres szövevényes, labirintusszerű járatokkal tarkított barlang húzódik. A különleges alakú járatokat a barlangászok mind elnevezték. Mimó és Csipek most egy képzeletbeli sétára hív benneteket a föld alá. Keressétek meg a barlangi termeket, ahol mesebeli barátaink járnak! Vajon honnan kaphatták a nevüket ezek a járatok?

Töltsd le a mesét! (hamarosan...)

Térkép

A Ferenc hegy gyomrában egy 6500 méteres szövevényes, labirintusszerű járatokkal tarkított barlang húzódik. A különleges alakú járatokat a barlangászok mind elnevezték. Mimó és Csipek most egy képzeletbeli sétára hív benneteket a föld alá. Keressétek meg a barlangi termeket, ahol mesebeli barátaink járnak!

Töltsd le a térképet!

A helyszínen olvasható információk az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódok segítségével további érdekességekkel egészíthetők ki a honlapról.

 

Állomások

 

Érdekel a program

Amennyiben érdeklődik a program iránt, kérem keresse Szűcs Krisztina meseösvény koordinátort az alábbi e-mail címen: szucskrisztina@europalanta.hu

 

A Ferenc-hegyi barlangról

A Ferenc-hegyi-barlang jelenleg Magyarország 8. leghosszabb barlangja. Hévizes eredetű, mint a Rózsadomb többi barlangja.
A barlang Budapest II. kerületében, a Ferenc-hegyen található, hossza 6500 méter (kataszteri száma: 4762-4). Szinonimái: Aragonit-barlang, Ferenchegyi aragonit-barlang. Szövevényes, labirintusszerű járataival mindegyik budapesti barlangot felülmúlja. Nem tartozik a nagy technikai felkészültséget igénylő üregek közé, inkább szűk, mint tágas járatairól nevezetes.
Annak ellenére, hogy a Ferenc-hegyi-barlang hazánk egyik legjelentősebb üregrendszere, tudományos feldolgozása alig történt meg. Átlagos középhőmérséklete 9,9°C, amely értéket Loksa Imre mérte 1958. évi vizsgálatsorozata alkalmával. A barlangi klímaviszonyok elsősorban a barlang és a felszín kapcsolatát, a hasadékrendszerek összeköttetéseit tükrözik hűen.
A barlang jelenlegi bejárata a Hármashatár-hegy csoportjához tartozó Ferenc-hegyen, a Törökvész u. 70. sz. ház telkén, az újonnan kiképzett és lezárt ajtón keresztül közelíthető meg. Fokozottan védett 1982 óta. A csak engedéllyel látogatható barlangot 1997 óta légúti megbetegedésben szenvedő gyerekek számára betegségmegelőző, sportterápia célokra hasznosítják.


Hasznos információk

Megközelítés: A 11-es autóbusszal a Törökvész út felől, a Móricz Zsigmond Gimnázium megállótól a Ferenchegyi úton érjük el a parkolót. (Térkép)

A tanösvény hossza kb. 400 méter, 20 perces sétával kényelmesen végigjárható.Köszönet
A tanösvény a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg. Külön köszönet Andó Attilának, az AB Concrete Designnak, az A Lex Expert Műszaki és Fordító Iroda Kft-nek, a Betűgyár Szolgáltató Kft-nek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Anyagtudomány és Technológia Tanszékének, a CaritART Műhely és Alkotóháznak, a ConTerra Mérnöki Iroda Kft-nek, a Kő Boldizsár Mese Tereknek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, a MimoArt Kft-nek, Nagy Gergely Domonkosnak, Pásztor Péternek, az Outspot Kft-nek és minden önkéntes résztvevőnek.