Kis-Sváb-hegy

Mimó és Csipek új cimborára lel Kormos, a Pilisi Parkerdő címerállataként ismert holló személyében, akinek segítségével felfedezik a Kis-Sváb-hegy növény-, és állatvilágát, miközben aktívan használják saját érzékszerveiket.

   

A gyerekek a meseösvény állomásain az érzékszerveik aktív és tudatos használatával ismerkednek meg a területen élő állatokkal és növényekkel, miközben a két öko-mesehős, Kormos holló közbenjárásával átismétli a természetjárás fontos szabályait is. Az interaktív feladatok során megtapinthatjuk honos állatok óriás szobrait, az erdő illatainak kiszimatolásában illatfa, az erdő hangjainak megismerésében zene-láda segít, egyes állatokat pedig távcső segítségével lehet meglesni.

Mese

"Mimó és Csipek elindultak, hogy felfedezzék a Kis-Sváb-hegyet. Körülöttük Ficak szaladgált. Orrát a földre szegezve izgalmas nyomok után kutatott. Néha megtorpant, és fülét hegyezve figyelte az erdő hangjait, és bánatos szemmel nézte a hirtelen tovaröppenő rigókat."

Töltsd le a mesét!

Térkép

A térkép segít az álomások felfedezésében és az útvonal kialakításában.  Az ösvény hossza hozzávetőleg 1000 m, amit kényelmes sétával 30 perc alatt be lehet járni.
A térképen nagyítóval jelöltük azokat az állatokat és növényeket, amelyeket a gyerekek a helyszínen megtalálhatnak.

Töltsd le a térképet!

A helyszínen olvasható információk az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódok segítségével további érdekességekkel egészíthetők ki a honlapról.

Állomások

 

 

 

Érdekel a program

Amennyiben érdeklődik a program iránt, kérem keresse Szűcs Krisztina meseösvény koordinátort az alábbi e-mail címen: szucskrisztina@europalanta.hu.

A Kis-Sváb-hegyről

A Kis-Sváb-hegy Budapest XII. kerületében található 258 m-es magaslat.  Egyes források szerint a hegy jelenlegi neve onnan eredeztethető, hogy Buda visszavételekor (1686. szeptember 2.) a sváb tüzérség erről a magaslati pontról adta ki a jelet az utolsó rohamra. A Kis-Sváb-hegy elnevezést a közelében emelkedő, nála magasabb Sváb-hegyhez való méretbeli és földrajzi viszonya indokolta

A hegy nagy része beépítésre került az idők során, csupán a csúcs körüli 0,88 hektáros terület őrizte meg viszonylagos érintetlenségét. Ez a terület ma természetvédelmi oltalom alatt áll, amelynek a kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Több védett növényfaj is megtalálható, mint a tarka nőszirom, a leánykökörcsin, vagy a hegyi árvalányhaj, A hegy valamikori kőfejtőjében ma is engedélyezett a sziklamászás, a természetvédelmi területekre vonatkozó szabályok betartása mellett.

Hasznos információk

Megközelítés: A meseösvény a Kis-Sváb-hegyen, a Természetvédelmi terület Álom utca 13. számmal szembeni bejáratánál kezdődik. Tömegközlekedéssel a 21, 21A, 212 buszok Pethényi utca megállónál kell leszállni.

Meseösvény hossza: Hozzávetőleg 1000 m, ami kényelmesen 30 perces sétával bejárható.Köszönet

A meseösvény a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alap 2016 támogatásával valósult meg 2017-ben. Külön köszönet: Andó Attilának, az AB Concrete Design-nak, Balázs Mariannak és Gasztonyi Györgynek, a Betűgyár Szolgáltató Kft.-nek, a Digitalprint & Expo Kft.-nek, Hajós Sándornak, az Ilona Malom Műhelynek, Kaposi Nórának, Lénárt Eszternek, a MimoART Kft.-nek, Nyerges Mártonnak, az Outspot Kft.-nek, és a Pillekő Projektnek.