III. ÁLLOMÁS – AZ ÉLŐ ÉS HOLT HATÁRÁN

Kiket rejt a korhadt fatörzs?

 

A hatalmas kidőlt fa az élet bölcsője, fajgazdag élőhely. Az elhalt fa táplálékot, otthont, bölcsőt ad számtalan rovarnak, gombának, mohának és madárnak, míg a természet körforgását követve, évtizedek alatt újra humusszá nem válik.

 

Kis felfedezőink segítségével megismerkedhetünk néhányukkal:

Vöröshátú erdeipocok: Lomberdők, erdőszélek és cserjések lakója. Növényi részekből álló, gömbölyű fészkét vastag avartakaró alatt vagy fák gyökerei közé, kidőlt fák rönkjei alá építi.

Havasi cincér: Hegyvidéki bükköseink védett bogara. A fekete kitinpáncélját borító apró szőröknek köszönheti csodaszép kék színét. Lárvái 2-3 éven át fejlődnek napsütötte erdőszélek elhalt bükkfáiban.

Nagy szarvasbogár: Hazánk legnagyobb védett bogara, az öreg tölgyerdőket kedveli. A hímek könnyen felismerhetőek óriási agancsszerű rágóikról. Lárvái 5 éven át a földben, elhalt fák gyökerein fejlődnek.

Orrszarvúbogár: Tölgyerdeink védett bogara. A hímek homlokukon hatalmas tülköt viselnek. Lárvái 2-4 éven keresztül fejlődnek, miközben korhadó faanyaggal táplálkoznak.

 

Vajon ki rejtőzködik a hatalmas kidőlt fán? Keressétek meg az erdei pockot és a havasi cincért!

 

A természetes erdő egészségét a különböző korú fák adják az apró csemetéktől az óriási famatuzsálemekig, élők és holtak egyaránt. Olyan ez, mint egy szívből szerető család. A parkban sétálva keressetek minél több faóriást és facsemetét! Megismeritek őket leveleik, rügyeik, virágaik vagy terméseik alapján?