A Sas-hegyi kaland

Mimó és Csipek új cimborájuk, Cincér Kázmér, az ösvénynek helyet adó Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata segítségével fedezi fel a gyönyörű kilátást is kínáló Sas-hegy jellemző és védett flóráját és faunáját.

   

A meseösvény állomásain interaktív játékok kerültek kialakításra. A virág-pár-kereső vagy az állati fo(r)gócska segítségével szórakozva ismerkedhetünk meg a Sas-hegy színes növény-, és gazdag állatvilágával, miközben a felelős természetjárás alapvető szabályait is elsajátítjuk.

Mese

„Egy szép napon Mimó, Csipek és Ficak a Sas-hegyre indult kirándulni. Csipek már az odaúton arról ábrándozott, hogy életében először sasokkal fog találkozni, de sajnos csalódnia kellett: Mimó szerint ugyanis a sasok már rég eltűntek a környékről.  Amint felértek az útra, egy kék-fekete-szürke kabátos figura állt eléjük. – Üdvözlet a vándoroknak! – szólította meg őket huncutul kacsintva. – A nevem Kázmér, havasi cincár vagyok.”

Töltsd le a mesét!

Térkép

Az itt látható térkép mutatja a Sas-hegyen létrehozott meseösvény útvonalát és állomásait. Valamint ízeltítőt láthattok a Sas-hegy színpompás növényvilágából. Mimó, Csipek és Ficak már nagyon várja, hogy a TE is részese legyél a titkos felfedezéseiknek!


Az ösvény maga körülbelül 150 m hosszú, amelyet 15 perc alatt kényelmesen sétálva, a feladatokat elvégezve végig lehet járni.


A térképen jelöltük azokat az állatokat és növényeket, amelyek szerepelnek a mesében Ezeket a gyerekek meg is kereshetik a helyszínen.

Töltsd le a térképet!

A helyszínen olvasható információk az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódok segítségével további érdekességekkel egészíthetők ki a honlapról.

 

 

Állomások

  

 

Érdekel a program

Amennyiben érdeklődik a program iránt, kérem keresse Szűcs Krisztina meseösvény koordinátort az alábbi e-mail címen: szucskrisztina@europalanta.hu

A Sas-hegyről

A Sas-hegy a Budai-hegység 266 m-es magaslata, amely a Főváros XI. és XII. kerületének határán található. Az egyetlen épített bejáraton keresztül elérhető beépítetlen terület lévén, természetvédelmi terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP) gondozásában áll. A DINP a környék természetvédelmi értékeinek a megóvására született és e tevékenység részeként a Látogatóközpontjában különböző rendezvényeket, eseményeket szervez. A Sas-hegy város felőli csúcsán a páratlan panorámát nyújtó kilátó kihagyhatatlan.

A sziklás dolomit kőzetű hegy számos védett növény- és állatfajnak ad otthont. A természetvédelemi területen egy 850 m hosszú tanösvény került kialakításra, amely kizárólag szakvezetéssel látogatható. Itt megismerkedhetünk a Sas-hegy különleges mikroklímájával, és az ennek következtében létrejött növény- és állatvilággal.  Két szabadtéri terrárium is a látogatók segítségére van az itt honos két gyíkfaj, a pannon gyík és a zöld gyík természetes közegében történő megfigyelésében.


Hasznos információk

Megközelítés: 8-as autóbusszal a Korompai utca megállóig, onnan a Korompai utcán felfelé gyalogolva, majd balra a Tájék utcán keresztül érjük el a bejáratot.

Meseösvény hossza: 150 m hosszú, ami kényelmesen 15 perces sétával bejárható.

Figyelem! Mivel a meseösvény zárt természetvédelemi területen található, annak felkeresésére csak a Látogatóközpont nyitvatartási idejében van lehetőség, belépőjegy megváltása mellett.

Köszönet

A meseösvény a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás 2016 támogatásával valósult meg 2017-ben. Külön köszönet: Andó Attilának, a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, Digitalprint & Expo Kft.-nek, Lénárt Eszternek, a MimoARt Kft.-nek, az Outspot Kft.-nek, a Sas-hegyi Látogatóközpontnak, és Somogyi Ferencnek.