Pedagógusoknak

Komplex óvodai nevelési program

Az Európalánta Egyesület programjának alapvető célkitűzése, hogy képzésekkel és előadásokkal segítse az pedagógusok munkáját, a korai környezeti nevelés ugyanis kulcsfontosságú, hogy a felnövekvő generáció egy élhetőbb, környezettudatosabb világot tudjon kialakítani.

A projekthez az 1992 óta létező Magyar Környezeti Nevelési Egyesület  nyújtott szakmai segítséget, velük állítottuk össze a pedagógusoknak szóló képzési anyagot. 

A képzés felépítése:

1. Előadás a fenntarthatóságról és a fenntartható életmód megközelítésének módozatairól szól. Ennek témakörei:

• a probléma lényege (túlnépesedés, energiaválság, ökológiai lábnyom, környezetszennyezés, klímaváltozás)
• a vásárlási és fogyasztási szokások
• a fenntarthatóság fogalma
• a fenntartható életmód szemléletmódja és praktikái
• a pedagógusok sajátos lehetőségei a fenntarthatóság megközelítésében.

2. Kiscsoportos gyakorlat a programban résztvevő pedagógusokkal, melynek témakörei és módszerei:

• szimulációs játékok a fenntartható életmóddal kapcsolatban
• strukturált vita a környezeti problémák megoldásában való személyes érintettségről, a döntési szintekről
• a fenntartható életmód elemeinek non-verbális (képi, taktilis, mozgásos) tudatosítása
• óvodás gyerekek számára is alkalmas tevékenységek tervezése és gyakorlása.

A környezettudatos ismereteken kívül a pedagógusok elsajátíthatják a Bábos Ládikóban lévő eszközök használatát is, ami azért fontos, mert ezek a játékok segítik majd a későbbiek során, hogy a gyerekek ismeretei rögzüljenek.

 

Óvónői segédanyag

E-learning tananyag

Hogyan élünk? És hogyan kellene? Victor András előadásában választ kaphatunk olyan kérdésekre, mint:

  • Mekkora terhet jelent az ember a Földnek?
  • Mi a természeti kapacitás? Hogyan pazaroljuk a Föld energiáit?
  • Mi az ökológiai lábnyom?
  • Mi a fenntartható életmód?

 

Módszertani DVD

A környezeti nevelési munkát támogató képzésünkhöz készítettünk egy Zöld Jeles Napokhoz kapcsolható módszertani DVD -t is, mely kézműves ötletekkel, énekes körjátékokkal, természetben és csoportszobában játszható feladatokkal nyújt segítséget a pedagógusoknak.

A DVD tartalma:

 

  • környezetvédelmi játékok a csoportszobában
  • játékok a természetben
  • énekes körjátékok videóval
  • kézműves tárgyak készítése természetes és újrahasznosított anyagokból

A játékokba és a kézműves tárgyak készítésébe betekintést nyerhettek facebook oldalunkon.

Kövessetek minket!

 

Bábos ládikó

A programban résztvevő intézmények számára egy a képzést hosszú távon támogató csomagot, Bábos Ládikót, is összeállítottunk, amely játékos eszközöket és foglalkoztató kiadványokat tartalmaz. A Bábos Ládikóban található bábok, társasjátékok és feladatlapok elősegítik a környezettudatos viselkedés hosszú távú rögzülését, hiszen különféle módszerekkel közvetítik a fenntarthatóság üzenetét.

A csomag összeállításánál különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a játékok környezetkímélő és újrahasznosítható anyagokból készüljenek, elkészítésükhöz természetes eredetű festékeket használtunk.

A Bábos ládikó tartalmának az összeállításakor figyelembe vesszük az adott óvoda, csoport igényeit, annak tartalmát a gyermekszámoz igazítjuk, így minden esetben igazodik a megrendelő egyédi igényeihez.

A Bábos ládikó tartalma:

- A Foglalkoztató füzeteteket óvodás korcsoport számára állítottuk össze: a feladatokat a bábelőadásban szereplő figurák színesítik, a környezetvédelmi témájú útkereső, párosító és színező játékok pedig megkönnyítik az új ismeretek elmélyítését.

- A Mesekönyvekben (Mimó és Csipek az erdőben, Mimó és Csipek a városban) a két jóbarát a gyerekekkel együtt fedezi fel a környezetvédelem fontosságát, a természetet fenyegető veszélyeket és azt is, hogy mit tehetnek ők a fenntarthatóságért.

- A plüss Bábfigurák lehetőséget teremtenek, hogy a pedagógusok a csoport hétköznapjaiba is becsempésszék a környezettudatos figurák témákaöreit valamint az óvodai használat képes szorosabb érzelmi viszonyt kialakítani a figurák és az óvodás korcsoport tagjai között.

- A csomag Zöld Jeles Napok Naptárt tartalmaz, a jeles napok megértését szabadtéri és csoportszobában játszható játékok, kézműves ötletek és énekes körjátékok segítik.

- A Matricacsomag a különböző fenntartható viselkedési módok elsajátítását segíti elő. A matricák figurái figyelmeztetnek a helyes viselkedés fontosságára - mindegyiket az adott környezeti elemnél kell elhelyezni.

 

További információk a képzéssel kapcsolatban

Rácz Tímea, projektvezető

E-mail: racztimi@europalanta.hu