Szülőknek

Környezeti nevelés otthon

Kisgyermekes szülőként nap mint nap tapasztalja, hogy az óvodás korosztály leginkább a közös játékot és a mesét szereti. Egy kisgyerek számára mindaz, amit csinál, elsősorban játék. Meséljünk tehát a gyerekeknek a természetről, és használjuk fel Mimó és Csipek történetét!

Lapozható mesekönyvek:

 

Mimó és Csipek az erdőben - 1. fejezet - Az erdőben

További részletekért kattintson ide!

A könyvet itt tudja megvásárolni.

 

 

Mimó és Csipek a városban - 1. fejezet - Kalandra fel!

További részletekért kattintson ide!

A könyvet itt tudja megvásárolni.

 
 

Mimó és Csipek - Kincskereső küldetés - 1. fejezet - Kincsek földjén

További részletekért kattintson ide!

A könyvet itt tudja megvásárolni.

 

 

Mimó és Csipek - Születésnap újratöltve - 1. fejezet - Mimó, hol vagy?

További részletekért kattintson ide!

A könyvet itt tudja megvásárolni.

 

Foglalkoztató füzetek letöltése:

 

Mimó és Csipek az erdőben - Foglalkoztató füzet - Betekintő

Mimó és Csipek a városban - Foglalkoztató füzet - Betekintő

 

 

 

 

 

Látogasson el valamelyik Meseösvényünkre is!


Gyerekzsúr

Öko-mesekuckó és Játszóház szolgáltatásainkat, akár otthonra is megrendelheti, hogy a családi vagy baráti gyermekzsúrok új, szórakoztató, tanulságos és persze környezettudatos elemekkel gazdagodjanak.

Bővebb infomrációért keresse Rácz Tímea projekt menedzsert a racztimi@europalanta.hu e-mail címen!

 

Piactér

Vásároljon termékeinkből!

 

Tesztelje önmagát mennyire Zöld!

A kérdőiv itt kitölthető.

 

Érzékenyítő Zöld játékok otthonra

• Kérjük meg a gyerekeket, hogy rajzolják le (kisiskolás korban le is írhatják) saját élményeiket a természetben, kedvenc szabadtéri időtöltésüket! Megkérhetjük őket, hogy meséljék el ezeket az élményeket a többieknek is, egy közös beszélgetés során az élmények személyes kalandokká válnak, és jobban tudatosulhatnak.

Változtassuk a szelektív hulladékgyűjtést játékká! Kis csapatokban szervezhetünk szelektív hulladékgyűjtési vetélkedőt is.

Énekeljünk együtt olyan dalokat, melyek a természetről, a környezet védelméről szólnak! Olvassunk együtt olyan könyveket, melyek a környezetvédelemről mesélnek, beszélgessünk a saját tapasztalatokról, az együtt olvasottakról!

A régi ruhákat és játékokat ne dobjuk ki, hanem adományozzuk szociális szervezeteknek! Szervezhetünk egy olyan napot az óvodában, amikor mindenki behozza régi, számára felesleges játékait, amiket el lehet juttatni a rászorulóknak!

Szervezzünk “Kincsgyűjtő” kirándulást! Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy leveleket, ágakat, terméseket és köveket fogunk gyűjteni. Az óvodában rendezzük el együtt a kincseket egy kartonlapon, a tetejére írjuk fel zsírkrétával vagy színes ceruzával a témát, például: “Peti Kincsei a Természetből”. Ragasszuk fel ezeket a kincseket együtt! Miután megszáradt a ragasztó, idézzük fel a „kincsek” nevét és írjuk fel alájuk! Közben beszélgessünk arról, hogy milyen szerepük van a természetben! Ha készültek fényképek is a kiránduláson, azokat is felragaszthatjuk a lapra.

Készítsünk egy nagy puzzle képet a Földről (ez lehet egy kép egyszerű négyzetekre felvágva is)! Rejtsük el a puzzle darabjait a teremben vagy a szobában, hogy a gyerekek megkeressék és a részeket együtt illesszék össze!

Készítsünk képeket, melyek a környezetet (növényeket, állatokat, környezeti problémákat) ábrázolják! Mutassunk a gyerekeknek képeket, majd tegyünk fel kérdéseket, melyekre a képek adják meg a választ!

Játsszunk a teremben nyomkereső játékot! A gyerekek minden nyom megtalálásánál újabb utasítást kapnak, mely elvezet a következőhöz. Például az első nyom “Kattints le!” elvezet a villanykapcsolóhoz, ahol együtt felidézzük, hogy a villanyt mindig le kell kapcsolni, ha kimegyünk a szobából. A kapcsolónál újabb nyom várja a gyerekeket: “Én csak a papírt szeretem”, ami a szelektív papírgyűjtőhöz visz. Itt átismételjük, hogy hogyan és miért kell szelektálni a hulladékokat. Egyszerűen csak nézzünk körbe a teremben, nagyon sok lehetőséget tartogat a nyomkereséshez!

• Ha van rá lehetőség, rejtsünk el a kertben egy- eredetileg őserdőben élő szőrmókállatot, például majmot. Meséljük el, hogy ez az állatka elrejtőzött, mert fél attól, hogy az élőhelye, az erdő meg fog szűnni a fák kivágása miatt. A feladat, hogy a gyerekek megtalálják a veszélyeztetett állatot és megmentsék.

Készítsünk együtt játékokat és díszeket szelektív hulladékból! Feldíszíthetünk kartondobozokat, hogy mindenkinek saját kincsesládája legyen! Készíthetünk saját szelektív hulladékgyűjtőt a terembe: a kartondobozokat feldíszíthetjük a gyerekek színes kézlenyomatával, rárajzolhatjuk a gyerekek óvodai jelét.

Ültessen minden gyerek egy kis cserépbe saját magot vagy palántát! Mindenki feldíszítheti a cserepet, majd megfigyelheti a növény növekedését!

 

Hasznos linkek

BOCS Alapítvány - infok a fenntartható civilizációról: www.bocs.hu
Greenfo - a legnagyobb környezetvédelmi honlap: www.greenfo.hu
Hulladék Munkaszövetség - zöld hírek és kezdeményezések: www.humusz.hu
Körlánc - fontosabb környezetvédelmi hírek: http://korlanc.uw.hu/index.html
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület - akik segítségünkre vannak: www.mkne.hu
Magyar Madártani Egyesület - azoknak, akiket érdekelnek az állatok és a természet: www.mme.hu
National Geographic Kids - ismeretterjesztés gyerekeknek: www.ngkids.hu
Szitakötő - környezeti oktatási program: www.szitakoto.com
Tudatos Vásárlók Egyesülete - változtasd meg vásárlási szokásaid: www.tve.hu
Zöldköznapi ötletek - a fenntarthatóságról egyszerűen: www.zoldkoznapok.hu
Levegő Munkacsoport - zöld civilek: www.levego.hu
Hagyományok Háza - hagyományok, szokások, zenék, játékok: www.hagyomanyokhaza.hu
Gryllus Vilmos dalai - dalok kisebbeknek és nagyobbaknak: www.gryllus.hu
Greenpeace - a legnagyobb környezetvédelmi szervezet honlapja: www.greenpeace.hu
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - mit tesz Magyarország a környezetvédelemért?: www.kvvm.gov.hu
Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom: https://www.smartportal.hu/portal_engine/portal.php?portal=18&layout=mp51_main&mp=SYS18,3020431