Állati fo(r)gócska

   

Egy véletlen folytán a Sas-hegyen élő őshonos állatok nevei és képei összekeveredtek. A játékkorong segítségével forgasd ki, melyik állatnak, mi az igazi neve, a kis ismertetők segítségével ismerkedj meg velük! Ha szemfüles vagy, még élőben is felbukkanhatnak!

Tudtad?

  • Csak a hím bikapók potroha vörös, rajta négy fekete pettyel, a nőstényé selymesen fekete. Az ilyen típusú különbségeket az állatvilágban úgy nevezik: ivari dimorfizmusnak.
  • A kardoslepke gyakorta használja a felszálló meleg légáramlatokat (szakszóval termik), melynek következtében úgy emelkedik a magasba mint egy ragadozó madár.

 

Gyere és ismered meg jobban az itt lakó állatokat!

Bikapók
Neve onnan ered, hogy a hím veszélyhelyzetben fejét leszegi, mint a bika, potrohát pedig felemelve tartja. Száraz sztyepplejtőkön, sziklagyepeken fordul elő. Magyarországon a Sas-hegy az egyik élőhelye. A faj Magyarországon védett, eszmei értéke 5000 Ft.

 

 

Mogyorós pele
A legelterjedtebb pelefaj Magyarországon. Testtömegét a téli alvás előtt akár meg is duplázhatja. Ám, nem csak télen tud nagyot szundítani, hanem nyáron is, amikor nagyon nagy a meleg. Ilyenkor az alvó állat csak öt percenként vesz lélegzetet, szívverésének üteme pedig a tizedére csökken. A mogyorós pele védett hazánkban, eszmei értéke 50.000 Ft.

 

Haragos sikló    
Nevét a potenciális veszélyforrásokkal szemben tanúsított agresszív viselkedéséről kapta.  Átlagos testhossza 160-180 centiméteres. Magyarország területén két elszigetelt populációjáról tudunk a Budai-hegységben és a Villányi-hegységben. Elsősorban madárfiókákkal és rágcsálókkal táplálkozik. Harapása nem mérgező, azonban hegyes fogaival fájó sebeket tud okozni. Hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke: 500.000 Ft.


Kardoslepke
A kardoslepke szárnyainak fesztávolsága 75 milliméter. Fehér alapszínét fekete csíkok díszítik. A hernyó vaskos teste zöld színű, hátán és oldalán sárga vonalak húzódnak. Erőteljes, nyugtalan természetű, vitorlázó röptű pillangó. Nagy területeket kóborol be, és így városi parkokban, kertekben is megjelenhet. Hosszú pödörnyelvével előszeretettel szívogatja a virágok nektáriumait. Jellegzetessége a feje mögé behúzható, húsos, kettéágazó nyúlványa, az ún. nyakvilla, amelyet akkor ölt ki, ha veszély fenyegeti. Ez a bizarr képződmény azonban csupán ijesztésre való. Magyarországon védett faj, eszmei értéke: 10.000 Ft.

További állomások

Fedezd fel velünk a Sas-hegyet!
Növény-pár-kereső