Növény-pár-kereső

   

A forgatós pár-kereső játék segítségével könnyed az ismerkedés a színpompás növényekkel. Ha megfelelő évszakban érkezel, többet közülük saját szemeddel is megfigyelhetsz a Sas-hegyen!

Tudtad?

  • A cserszömörce gyökeréből és ágából nyert narancssárga festékanyag természetes festékként kedvelt kelmefestőszer volt hazánkban a kézműiparban, a népművészek ma is előszeretettel használják.
  • A ma már leginkább zöldfűszerként a konyhában használt kakukkfűt korábban a harctereken is előszeretettel használták. A növényből kinyert timolt fertőtlenítőszerként használták.
  • A galagonyabokor - másnéven disznókörte, galegenye, giligán, májusvirág, istenalma vagy fehértövis - akár 500 évig is elél.
  • A sóskaborbolya bogyója ehető és egészséges is, ám a benne található sok C-vitamin miatt nagyon savanyú ízű.

Gyere, nézzünk körbe a növényvilágban is!

Cserszömörce
Leggyakrabban 2-3 méter magas, tömött, terebélyes bokor, de elérheti az 5 méteres magasságot is. Ismertek 100 évesnél is idősebb példányai. Ovális bordó leveleit kora tavasszal hozza, majd áprilisban megjelennek a bimbói és kinyitja jelentéktelen virágait. Ezekből hamar, már májusban kifejlődnek a jellegzetes pamacsos termések, melyek szinte felhőbe burkolják a bokrot.

Kakukkfű
Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk. Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol és a karvakrol, amelynek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatását köszönheti.

Egybibés galagonya
Az egybibés galagonya középmagas, tömötten ágas, tövises cserje vagy 5-8 méteres kis fa, szabálytalan, szétterülő koronával. Különböző lomberdőkben (ritkábban fenyvesekben), erdőszéleken, cserjésekben, füves lejtőkön, napos legelőkön 1500 méter magasságig gyakori. Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel. Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható. A szív oxigénellátását javítja, ezért mindenféle szívbetegség esetén javallott.  Gyógyteát friss hajtásokból, levelekből vagy terméséből készíthetünk, de utóbbiak nyersen is fogyaszthatók.

Csikófark
Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Ázsia. Hazánkban száraz vidékek növénye, hajdani löszmaradványokon és homokgyepekben él, fokozott védelmet élvez. Érdekessége, hogy egyes élőhelyeken sokszor kizárólag porzós, máshol csak termős telepek vannak jelen.  Budapest belterületén két ponton maradt fenn napjainkig. A Gellért-hegy fő turistalátványosságának számító Szabadság-szobortól egy perc járásnyira él néhány termős példánya. A Sas-hegy védett területén viszont csak porzós egyedei élnek. Fokozottan védett! Eszmei értéke: 100.000-, Ft

Törpe nőszirom
Valaha valóságos szőnyegként borította a Kárpát-medence lankáit, így a Pest környéki homokhátakat is. Mára a tépdeséstől erősen megritkult. Magyarországon többek közt a Kisalföld, a Mátra, valamint a Keszthelyi-fennsík területén él. Kard alakú, 4–20 milliméter széles levelei tőlevélrózsában nőnek, ennek közepéből emelkedik ki az 5–10 centiméter magas, egyszerű virágszár, aminek végén egy nagy fejű, rendszerint sötétlila vagy halványsárga virág nyílik. Hazánkban védett, eszmei értéke: 5000 Ft.

Sóskaborbolya
Lombhullató cserje, magassága általában 1,5-2 méter, ritkán kis fává is terebélyesedhet és elérheti akár a 4 métert is. A termés cukrot, almasavat, pektint, valamint C-vitamint tartalmaz. A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe felhasználhatjuk. Citrompótlónak is megfelelő. Ha a termését megcsípi egy kicsit a dér, már nem olyan savanyúak, mint előtte. Ha szörpöt készítünk belőle, akkor először a terméseket meg kell tisztítani a kocsányuktól, majd kipréselni, vigyázva arra, hogy magjai ne kerüljenek a lébe, mert keserűvé teszik azt.

Szent István szegfű
Mészkedvelő bennszülött faj, dolomitsziklagyepek növénye. Tömött, párnás, 15-25 centiméter magas, illatos virágú évelő. A meddő hajtások levelei 2-4 centiméter hosszúak, 1-2 milliméter szélesek, szürkészöldek, vagy szürkék. A levelek merev tapintásúak, szúrósak, élük érdes. A virágok fehérek, ritkán halvány rózsaszínűek. Magyarországon fokozottan védett, eszmei érték: 100 000 Ft

Budai nyúlfarkfű
A Budai hegység bennszülött maradványfaja. 20–40 cm magas növény. Mészkedvelő; jellemzően a dolomit sziklagyepek növénye. Tőlevelei aránylag merevek, kb 3 mm szélesek, világos középérrel és szegéllyel. A buga 2–3 cm hosszú, eleinte fénylő sötét acélkék színű. A toklász kb 4 mm hosszú, csúcsának középső szálkája legfeljebb ennek a harmada. Magyarországon védett, eszmei értéke: 5000 Ft.

Magyar gurgolya
Csak Magyarországon él. Erőteljes gyöktörzsű, terebélyes növekedésű évelő, szára 80–150 cm magasra nő. Nyár elejéig csak a fonalas levélcsomókat láthatjuk, majd a nyár közepén hajt többé-kevésbé terebélyes szárat, amelynek hajtásvégein ernyők jelennek meg. A virágzás augusztustól októberig tart. Budapesten nagyobb állománya fordul elő a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen, ahol a déli oldalon elterülő nyílt dolomitszilagyep jellemző karakterfaja. Fokozottan védett, eszmei értéke: 100.000 Ft.

További állomások

Fedezd fel velünk a Sas-hegyet!
Állati fo(r)gócska