Zöld teszt

Kedves Szülők!

A következő kérdőív kitöltésével felmérhetik, hogy háztartásuk és életmódjuk mennyire környezetkímélő, és mit tehetnek azért, hogy mindennapjaikban is környezettudatos döntéseket hozzanak.

Forrás: http://www.fna.hu/mittehetsz

 1. Szokott-e gépkocsi helyett tömegközlekedést vagy kerékpárt használni, illetve gyalog közlekedni?:

  Figyeljen egy órán át egy forgalmas útkereszteződést a reggeli csúcsban: az áthaladó 550 gépkocsi (átlag 1,7 emberrel) utasai 10 buszban elférnének, ráadásul tömegközlekedést használva az utasok sokkal kisebb környezetterhelést okozva sokkal gyorsabban célba érnének.

 2. Eldobható elemek helyett használ-e tölthető akkumulátort?:

  Négy elem áráért 1000-szer feltölthető akkumulátort vásárolhat, és ezzel nemcsak a pénztárcáját, de a környezetet is kíméli.

 3. Mindig megjavíttatja a csöpögő csapot, vécétartályt?:

  A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol! A hagyományos vécétartályt érdemes víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a vécé vízfelhasználása.

 4. Energiatakarékos kompakt fénycsövet használ ott, ahol általában folyamatosan ég a lámpa?:

  Ezzel villanyszámlájából akár 10 százalékot is megtakaríthat.

 5. Mindig jó minőségű, energiatakarékos háztartási gépeket vásárol, ha a régi javíthatatlanul tönkremegy?:

  A jó minőség ára busásan megtérül, mert kevesebbet fogyaszt és sokkal hosszabb az élettartama. A hűtők például folyamatos működésük miatt egy átlagos család villamosenergia-fogyasztásának 30 százalékát teszik ki, ezért zsebbe vágó, hogy a legjobb energiahatékonyságút vásárolja meg („A” vagy „A+” energiahatékonysági címkéjűt).

 6. Otthonában alaposan szigeteli a nyílászárókat, és megfelelő annak árnyékolása, hogy télen őrizze a meleget, nyáron pedig a hideget?:

  Megfelelő szigeteléssel, leeresztett redőnyökkel, vastag sötétítőfüggönyökkel a fűtés- és hűtésszámláját akár 30 százalékkal is csökkentheti.

 7. Rendszeresen használja a környékén lévő szelektív hulladékgyűjtőt?:

  A szelektíven gyűjtött háztartási hulladék nagy része újrahasznosítható. Jó tudni azt is, hogy Magyarországon a hulladékhasznosítás 15-20 ezer embernek ad munkát, és az iparág forgalma már ma is közel 150-200 milliárd forint évente.

 8. Odafigyel, hogy honnan származik az élelmiszer, amit megvesz?:

  Például az Ázsiából származó fokhagymát felesleges több ezer kilométert szállíttatni. A szállítás ráadásul klímaromboló, mert sok szén-dioxid-kibocsátással jár, ami fokozza az éghajlatváltozást. Ráadásul a helyben termelhető élelmiszer sok gazdálkodónak ad munkát, és a hazai fokhagyma jobb ízű. Vásároljon hazai idényzöldséget és- gyümölcsöt!

 9. Feleslegessé vált, de még használható holmijait valamelyik szeretetszolgálatnak vagy a Vöröskeresztnek adja, és nem a szemétbe dobja?:

  Ez is az újrahasznosítás egy módja, és még a rászorultakon is segít. Leselejtezett ruhái, cipői soha ne végezzék a kukában!

 10. Mosakodás közben takarékoskodik a vízzel?:

  Zuhanyozzon kádfürdő helyett! A zuhanyozás harmadannyi vizet igényel, mintha kádban fürödne, ráadásul egészségesebb is. Ne folyassa feleslegesen a vizet fogmosás, borotválkozás közben se. Víztakarékos zuhanyfejjel (és csaptelepekkel) tovább mérsékelhető a vízfogyasztás.

 11. Folyó vízben mosogat?:

  Kéttálcás mosogatóval sok vizet megspórolhat. Víztakarékos csapteleppel tovább mérsékelhető a vízfogyasztás.

 12. Átlag 21 Celsius-foknál melegebbre sosem fűti a lakását?:

  Minden egyes Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet fokonként 6 százalékkal növeli a fűtési energiafelhasználást. A kellemes közérzethez a nappaliban 20, a gyerekszobában 22, a hálóban 18 Celsius-fok ajánlott. Az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő.

 13. Természetes anyagú gyerekjátékokat vásárol műanyag helyett?:

  Nemcsak mint hulladék kezelhető könnyebben, de más élményt nyújt, mint egy műanyag.

 14. Ha vásárolni indul, mindig visz magával valamilyen szatyrot vagy kosarat?:

  Világszerte percenként átlagosan félmillió (havonta 38 milliárd) egyszer használatos nejlonszatyor kerül forgalomba. A kidobott nejlonszatyor a környezetbe kerülve csak nagyon lassan bomlik le. Ne fogadjon el műanyag reklámszatyrot az áruházakban!

 15. Mértékkel és tudatosan vásárol?:

  A vásárolt áruknak átlag 30 százaléka kerül a szemétbe mint használhatatlan vagy felesleges kacat, vagy csomagolóanyag. Vásároljon friss élelmiszert! A fagyasztott, félkész- vagy készételek tápértéke mindig kisebb, mint a frisseké. Ráadásul a feldolgozott élelmiszerek energiaigénye jóval nagyobb és a csomagolásuk rögtön a kukában végzi.

 16. Komposzttal táplálja a kertjét?:

  Sose a növényt táplálja, hanem a talaját. A komposzt nagyon fontos szerves növényi erőforrás, ráadásul készítésével a szerves hulladékot is újrahasznosítja. A kertet pedig elég hetente egyszer-kétszer alaposan megöntözni: a gyakori öntözés tönkreteszi a talaj szerkezetét és ráadásul rengeteg vizet elpazarol.

 17. Újrapapírból készült levélpapírt, füzetet, vécépapírt, csomagolót stb. használ, és a papírlap mindkét oldalára nyomtat?:

  Az újrapapír minden tonnája 10-17 öreg fát kímél meg. Emellett sok vizet, áramot és kőolajat takarít meg, ezért ahol csak lehet, használjon újrapapírt.

 18. Visszaváltja az üvegeket?:

  Például egy új borosüveg előállítási költsége 40-100 Ft, míg az újramosás költsége csak 4-5 Ft palackonként. Az újramosó 150 milliós beruházással valósítható meg, ami 6-8 pincészet összefogásával már megtérül.

 19. Figyel arra, hogy ne használjon sok vegyszert a háztartásában?:

  Szinte minden erős hatású vegyszer kiváltható szelídebb szerekkel. Sütőtisztításhoz kiváló például a szódabikarbóna, mosáshoz pedig az élővizekben teljesen lebomló mosószappan. Mosogatógépbe jó a mosószóda, és ha az öblítő szakaszhoz ecetet önt, az edény cseppmentesen szárad. Vízkőoldásra a legjobb szintén az ecet.

 20. Szokott kuktában főzni?:

  Ha kuktában főzünk, az energiafelhasználás akár 40 százaléka, míg az időráfordítás 70 százaléka is megtakarítható. Legyen környezettudatos a konyhában is! A sütő előmelegítése legtöbbször felesleges energiafogyasztás, csak kenyér, kalács és egyéb kelt tészták sütésénél lehet rá szükség.

Captcha